Rīgas-Gaujas reģions oficiāli saņēmis Eiropas Gastronomijas reģiona titulu

02.10.2015

29.septembrī Milānā (Itālija) pasaules lielākās starptautiskās izstādes “World Expo 2015” ietvaros rīkotajā Eiropas Pārtikas tūrisma nedēļā oficiāli tika pasniegti Eiropas Gastronomijas reģiona 2017 apbalvojumi. Viens no titula ieguvējiem – Rīgas-Gaujas reģions. Valmieru pasākumā pārstāvēja Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāts, Vidzemes Augstskolas docents Dr.geogr. Andris Klepers.

 

29.septembrī Milānā (Itālija) pasaules lielākās starptautiskās izstādes “World Expo 2015” ietvaros rīkotajā Eiropas Pārtikas tūrisma nedēļā oficiāli tika pasniegti Eiropas Gastronomijas reģiona 2017 apbalvojumi. Viens no titula ieguvējiem – Rīgas-Gaujas reģions. Valmieru pasākumā pārstāvēja Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāts, Vidzemes Augstskolas docents Dr.geogr. Andris Klepers.

Kā norāda A. Klepers, Eiropas Gastronomijas reģiona tituls ir apliecinājums mērķtiecīgam komandas darbam, taču arī iespēja, kas Rīgas-Gaujas reģionam izcīnīta konkurencē starp citiem gastronomijas tradīciju ziņā bagātiem tūrisma galamērķiem. Eiropas Gastronomijas reģiona vārds sniegs nozīmīgu pastiprinājumu galamērķa zīmolam, lai gan tas uzliks arī papildu atbildību un pienākumu. Šo titulu pasniedza vēl diviem Eiropas reģioniem – Orhūsai un centrālai Dānijai un Lombardijas reģionam Itālijā.

2015.gada jūnijā Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs (RTAB) sadarbībā ar Gaujas nacionāla parka tūrisma klasteri, Valmieras pilsētas pašvaldību, Siguldas novada domi un Cēsu novada pašvaldību veiksmīgi prezentēja īpašu pasākumu un sadarbības programmas konceptu “Wild at palate” (Ar dabu šķīvī ), ko kopīgi realizēs 2017.gadā.

“Pārtika un ēšanas kultūra pēdējos gados viennozīmīgi ir viens no Eiropas tūrisma konkurētspējīgākajiem virzieniem. Tradicionālā virtuve un izcils ēdiens tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem tūrisma instrumentiem daudzās Eiropas valstīs. Ceļojuma laikā arvien vairāk laika un līdzekļu tiek atvēlēti tieši ar gastronomiju saistītām aktivitātēm, piemēram, apmeklējot meistarklases šefpavāru vadībā, dodoties īpašās ekskursijās uz vietējiem tirgiem, vakariņojot speciāli izmeklētās vietās utt. Tādējādi, protams, atbalstot gan tūrisma, gan ēdināšanas nozares pārstāvjus,” skaidro RTAB valdes locekle Vita Jermoloviča.

Eiropas Gastronomijas reģiona vispārējais mērķis ir uzlabot dzīves kvalitāti Eiropas reģionos, saglabājot vietējo ēdienu kultūru un tradīcijas, vienlaikus sekmējot gastronomisko jaunradi, vietējo ražojumu kvalitāti un vērtību, kā arī tūristu piesaisti reģionam.

Eiropas Gastronomijas reģiona tituls ik gadu tiek piešķirts 2-3 tīkla reģioniem. Tīkla dibinātāji ir septiņi reģioni no dažādām Eiropas valstīm: Ziemeļbrabantes province Nīderlandē, Orhūsa un centrālā Dānija, Bergamo reģions Itālijā, Provansas-Alpu-Azūra krasta apgabals Francijā, Barselonas province Katalonijā, Miņjo reģions Portugālē un Rīga, Latvija.

Eiropas pārtikas nedēļu rīko Eiropas Komisija, un tā notika no 28. līdz 30.septembrim. Mērķis – apvienot galvenos tūrisma sektora pārstāvjus – starptautisko organizāciju pārstāvjus, nevalstiskās organizācijas, viedokļa līderus, mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvjus – un diskutēt par pārtikas tūrismu Eiropā.